Info om guld

 AU!

“Atomnr: 79
Atomvikt: 197,0
Spec. vikt: 19,32 kg/dm³
Smältpunkt: 1063 °C
Viktenhet: Troy uns. Ett uns guld väger 31,1 gram.
Den vanligaste guldhalten i smycken är 18 karat.
Legeringen innehåller då 75 procent guld och 25 procent andra metaller som t ex silver, zink och koppar

I flera tusen år har vi människor attraherats av guld, denna smått magiska metall som är vacker, värdefull och framför allt äkta.

Guld är ett grundämne (Au) och troligen en av de första metaller som människan började arbeta med. Genom att smälta samman små guldkorn till större klumpar fick man ett segt material som kunde formas till smycken.

Den extrema tänj- och smidbarheten gör metallen mycket speciell; ett gram guld kan dras ut till en 100 meter lång tråd eller valsas ut till en tunn ”plåt”, så kallat bladguld, med en tjocklek av bara 0,0001 mm! Guld har även andra egenskaper, det leder elektrisk ström och värme, reflekterar ljus och angrips inte av luft och vatten. Guld rostar inte och är också motståndskraftigt mot vanliga syror.”

källa: Lappland goldminers

Rött guld.

“Denna färg är både den äldsta och mest välkända. Den röda färgen uppnår man genom att legera guld med koppar. Rött guld har alltid varit populärt. Detta tillverkas i regel med en finhalt av 750 tusendelar (75 % dvs 18K) guld och nedåt med lägre guldhalter. Genom att byta ut en del av kopparn mot silver med bibehållen guldhalt fås en mindre röd nyans som går mot gult till gulgrönt ju mer silver som ersätter kopparn. I Norden föredrar vi de lite rödare nyanserna. I Sydeuropa är gulare guldlegeringar vanligt. Den helt dominerande guldlegeringen i Sverige är den s.k. roséfärgen, vilken består av 75 % guld (18K), 8-9 % silver och 16-17 % koppar.”

Det finns ingen vittguld! All guld är gul! Men en legering av guld och andra metaller som palladoum, platina , silver mm kan göra guldet vit. Alltså det krävs någon annan metall som påverkar legeringens färg så intensivt att guldets gula färg inte framträder, utan legeringen får en rent vit färg, vitguld. En 18K vitguldslegering innehåller exakt lika mycket guld som en 18K rödguldslegering dvs 75 % rent guld. De bästa metallerna som legeringsmetaller i vittguld har visat sig vara palladium.

Källa: Luka art

Vitt Guld.

“vittguld är, oavsett legering, i sig lite mörkare i tonen. Man kan säga gråare, samtidigt som det har en varm ton. Inte gult, men en varmare ton än t ex silver. För att få en vitare färg, så ytbehandlas vittguld normalt med en annan metall, rhodium. Detta kallas “rhodinering”, och lägger sig som ett tunt ytskikt. Vid användning så nöts detta bort, vilket på en ring kan ta runt ett till två år. Då kommer själva vitguldet fram, och man kan då se en annan färgton . Vill man ha tillbaka den ljusa färgtonen, får man lämna in ringarna till guldsmeden för ny rhodinering.

Om man väljer en vitguldsring med hög palladiumhalt, och accepterar/gillar den gråare nyansen obehandlat vittguld har, så kan man välja att köpa visa ringarna obehandlade. Kontakta oss efter er beställning så kan vi se vad vi kan göra åt just er ring.”

Källa: Luka art

21 biljoner ton guld.

“Jorden uppskattas innehålla cirka 21 biljoner ton guld. För närvarande är cirka 100 000 ton av det i omlopp. Det motsvarar en kub med sidor på 17 meter.

Utvinning av guld förekommer i dag i cirka 100 länder men har länge dominerats av traditionella gruvnationer som Sydafrika, Australien och USA.

Smyckesbranschen står för över hälften av världens användning av guld. Försäljningen av guldsmycken i Sverige omsatte drygt 2 miljarder kr 2010.

Grundpriset för ekoguld ligger 20 procent över det vanliga guldpriset. Vinsten betalas ut som en premie till organisationen som bidrar till bl a rehabilitering av ekosystemet från tidigare guldutvinning. “

Källa: ekoguld

Guld Nanopartiklar!

“Guld nanopartiklar är bang på trenden just nu. Deras unika egenskaper har sporrat forskare att undersöka potentiella tillämpningar inom en mängd olika områden; från solceller (solpaneler) och ledare, drug delivery system till nya cancerterapier. Nu kallas ett nystartat företag NanoLipo utreder deras användning som ett potentiellt alternativ till traditionell fettsugning.
Guldnanopartiklar kanske inte är det första som kommer att tänka på när du tänker på att bränna fett, men sedan igen med den mest dödliga bakterietoxin i världen att bli av med rynkor också låter som ett konstigt koncept på framsidan av det.

University of California San Diego professor och nanomedicin expert Adah Almutairi, en av grundarna av NanoLipo, inspirerades av lovande studier med guldnanopartiklar som en potentiell anticancermedel. Bland annat har forskare varit med användning av en infraröd laser för att excitera guldpartiklar i cancerceller som får dem att avge värme och följaktligen förstör cellerna. Almutairi undrade om samma strategi skulle kunna användas för att förstöra fettceller.

Beväpnad med vetskapen om att fettet smälter vid en lägre temperatur än den som orsakar bindväv eller nervceller att bränna, idén verkade lönsamt att Almutairi så hon och hennes team började några proof-of-concept preliminära tester. På smör och bacon.

Även om det kanske låter löjligt (och ett slöseri med läckra bacon), forskarna visat att en 800-nm laser (som vanligtvis används i hårborttagning) snabbt kan smälta fettet som tidigare hade injicerats med guldnanostavar. Ja, ett finger kan också smälta en pinne av smör, så laget vände sig till djurmodeller. Förfarandet innebär att injicera nanopartiklarna i fettområdet, syftar en infraröd laser vid vävnaden och därefter sugande det smälta fettet ut med en nål. Hittills har resultaten varit “häpnadsväckande” enligt Richard Fitzpatrick, en klinisk rådgivare till bolaget.

Enligt John Lyon, VD för företaget Elux Medical som licensierade NanoLipo, om allt går bra kliniska studier kommer att inledas senare i år. Teamet hoppas att om resultaten är så positiva som de djurstudier, då förfarandet kan vara tillgänglig från så tidigt som 2017.”

Källa: iflscience

Guld!

“Guld (latinskt namn Aurum) är ett grundämne som tillhör gruppen ädelmetaller och gruppen myntmetaller samt är enmineral.Guld har det kemiska beteckningen Au som kommer av aurum, det latinska ordet för guld. Det är en eftertraktad metall vilken under århundraden har använts som betalningsmedel, som värdebeständig tillgång, och som smycken. Metallen finns som korn och klumpar i berggrunden, i underjordiska ådror och i guldrik alluvialjord.”

Källa: wikipedia

Jordens guld kommer från asteroid

“Det finns en mystisk mängd siderofila (”järnälskande”) metaller i jordens mantel, och dessa metaller – däribland guld – kan förenas med järn. Den bästa förklaringen har varit att en himlakropp förde med sig dessa metaller till planeten strax efter att dess kärna hade bildats. Man har dock länge diskuterat vilken himlakropp det rört sig om.

Nya datorsimuleringar visar att jättestora, slumpmässiga nedslag för omkring 4,5 miljarder år sedan är källan till jordens järnälskande material. Nedslagen var steniga formationer, som blev över, när planeterna i solsystemet bildades. Den största formationen var stor som Pluto – upp till 3220 kilometer i diameter, framgår det av undersökningen.

Den unga jorden var inte den enda mottagaren: vid liknande, domedagsaktiga kollisioner levererades järnälskande metaller till månen och Mars, och nedslagen kan till och med vara orsaken till att det finns vatten på månen. ”Dessa element berättar för oss vad som drabbade dessa världar i ett slags ”sista-minuten tillväxtspurt”, säger ledaren för undersökningen, William Bottke från Southwest Research Institute i Colorado i USA.

Missade månen, men träffade jorden

Månsten som fördes med tillbaka under Apolloprojektet har lett till den nu mest accepterade teorin att månen bildades, när en himlakropp stor som Mars slog in i den unga jorden. Energin från nedslaget fick jorden, som fortfarande höll på att bildas, att utveckla sin järnkärna. När detta hände kan järnälskande metaller ha följt med det flytande järnet från planetens mantel och ned i kärnan. Vi vet dock att guld och andra järnälskare finns i endast blygsamma mängder i jordens mantel.

Med hjälp av en matematisk modell, en så kallad Monte Carlo-analys, har William Bottkes grupp räknat ut att järnälskande metaller levererades genom ett begränsat antal kraftiga nedslag, som råkade missa månen. Tillfälligheternas spel kan sålunda ha betytt att en jättelik himlakropp missade den mindre månen, men kraschade in i jorden – och skapade de metaller som vi känner i dag.”

Guldfeber hotar Kanadas Vilda Västern

“Yukon i norra Kanada har massor av guld och andra mineraler – och en industrivänlig lagstiftning. Gruvdrift är förbjudet i bara cirka tretton procent av territoriet, och vem som helst kan göra anspråk på en inmutning. Gruvbolag vallfärdar till området från hela världen. Frågan är dock hur högt priset är?

Miljövarningar

Medan många letar efter skatter i det glest befolkade landskapet varnar miljöförkämpar och ursprungliga folk för de långsiktiga konsekvenserna för djur och habitat, däribland det jättelika avrinningsområdet vid floden Peel, som omfattar över 67300 kvadratkilometer och är en av de sista stora vildmarkerna i Nordamerika.”

Källa: National Geographic

Share Button